Afgelopen weken heeft menigeen zich kunnen onderdompelen in het heerlijke ‘dolce far niente’, tijdens on-Nederlandse hoge temperaturen. Maar nu het koelere herfstweer is ingetreden, lonken weer de filosofische geschriften die ons de weg kunnen wijzen in deze toch verwarrende tijden. Tijd voor een nadere kennismaking met Dante Alighieri.

 

Deze Italiaanse schrijver en filosoof leefde en schreef in een tijd die veel overeenkomsten had met onze tijd: een tijd van wantrouwen in het politieke gezag, van het wegvallen van religie, van grote immigratiestromen, van het vervagen van waarden en normen en van de uitbraak van epidemieën.
Alighieri beschreef in zijn meesterwerk ‘La Divina Commedia’ zijn eigen worstelingen en zijn persoonlijke zoektocht om te komen tot een eigen moreel kompas.

 

In de lezing in 't Huis van Liefhebber neemt Teresa van de Ven haar toehoorders mee op de tocht die Dante persoonlijk aflegde in een tijd van grote crisis; ze laat zien hoe de filosofen hem steeds richting gaven om veranderingen in zijn leven aan te kunnen brengen. Maar de lezing gaat verder: het is ook een reis van zelfontdekking en zelfreflectie. Via Dante en de filosofen leert de toehoorder meer over zichzelf, over zijn/haar ideeën over de wereld en zijn/haar eigen handelen. Het is niet noodzakelijk het lijvige ‘La Divina Commedia’ gelezen te hebben. Teresa van de Ven loodst er de toehoorder met veel enthousiasme doorheen.

 

Teresa van de Ven

Teresa van de Ven is van huis uit theaterregisseur. Zij volgde haar opleiding aan de toneelacademie te Maastricht, waarna zij in 1990 als docent acteerkunst in dienst trad bij de Dansacademie in Tilburg. Ook werkte zij 15 jaar als ‘resident director’ van regisseur Frank van Laecke voor grote internationale operaproducties bij Opera Hall in Brussel. Tevens was zij werkzaam op de opera-afdeling van het Brussels Koninklijk Conservatorium.                                     Daarna richtte zij haar eigen theatergezelschap op: Opus28 Theaterlab op Strijp S in Eindhoven. Na een kwart eeuw ‘in het vak’ ging Teresa van de Ven op zoek naar synthese. Tijdens al die jaren had ze zich ook beziggehouden met  literatuur, muziek, filosofie, beeldende kunst en theater. Een gids die daarbij telkens weer op haar pad kwam was Dante Alighieri. Met hem heeft zij de synthese gevonden. In Het Huis van de Liefhebber exposeren momenteel Robin Heller, Piet van der Vleuten en Wout Hendriks. Alle drie de kunstenaars zijn door eenzelfde fascinatie terechtgekomen in een persoonlijke zoektocht.

 

Aanmelden

De lezing in het Huis van de Liefhebber begint op zondag 22 oktober om 14.00 uur en is gratis toegankelijk. Belangstellenden wordt wel verzocht zich te melden via het e-mailadres: thuisvandeliefhebber@gmail.com. 't Huis van de Liefhebber is te vinden aan de Watermolenwal 16; de ingang ligt aan de zijkant van het oude postkantoor.

03 October 2023

14.00 uur | 't Huis van de Liefhebber

Zo 22 okt | Lezing over Dante Alighieri 

De Italiaanse dichter, schrijver en moraalfilosoof Dante Alighieri (1265-1321) staat centraal in een lezing met beeld en muziek, die Teresa van de Ven op zondag 22 oktober verzorgt in 't Huis van de Liefhebber in Helmond. 

’t Huis van de Liefhebber, Watermolenwal 16

( schuin tegenover de ingang van de bibliotheek. Door het hek, bij binnenkomst aan de rechterkant.)

Geopend: elke vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur