het initiatief

OVER 'T HUIS VAN DE LIEFHEBBER

Wij hebben het ‘Huis van de Liefhebber’ opgericht. We bieden amateurkunstenaars en professionals de kans om hun werk tentoon te stellen. Daarnaast verzorgen we workshops en geven we lezingen over het werk van de kunstenaars. Dit is de nalatenschap van Tinus Derks (1952-2019), beeldend kunstenaar uit Helmond. 
Wij, dat zijn Twan Derks, Lizet Derks, Ine van de Ven en Julienne Tullemans. Samen vormen we het bestuur van de stichting ‘Het huis van de Liefhebber’.

 

de droom van tinus derks

Tinus Derks had een droom: kunstenaars een podium geven zonder ballotage. De enige inzet van de kunstenaar moest zijn dat hij zijn kunst zou durven en willen tonen aan een zo breed mogelijk publiek. De expositieruimte zou in een van de vele leegstaande panden in het centrum van Helmond gerealiseerd kunnen worden, zo had de kunstenaar voor ogen. Het publiek zou hiermee een  laagdrempelige mogelijkheid krijgen om kennis te maken met kunst en culturele uitingen zouden erdoor versterkt kunnen worden. 

 

Tinus Derks overleed te vroeg om zijn plan tot uitvoer te kunnen brengen.  Daarom hebben wij – vriendinnen, broer en zus – het op ons genomen deze droom alsnog te verwezenlijken. 

 

Dat is gelukt. De stichting ‘Het Huis van de Liefhebber’ bestaat sinds dit jaar, 2023. Onze stichting wil èn onbekende amateurkunstenaars èn professionals  een podium bieden om hun werk te laten zien aan het publiek.

 

We hopen erop dat mensen die doorgaans niet naar een expositie in een museum gaan, in Het Huis van de Liefhebber komen kennismaken met kunst in de breedste zin van het woord. 

 

oproep kunstenaars

We komen graag in contact met amateurkunstenaars en professionals die hun werk willen laten zien aan het publiek. Zij kunnen zich aanmelden per mail.

 

’t Huis van de Liefhebber, Watermolenwal 16

( schuin tegenover de ingang van de bibliotheek. Door het hek, bij binnenkomst aan de rechterkant.)

Geopend: elke vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur